28 kolovoza, 2025| 154 views

Postoje pića koja ostavljaju trag, kako okusom i mirisom, tako i pričom koja stoji iza njih. Sudeći po reakcijama svih koji su ga probali, ovo ljeto je to bila Dimača, naš signature koktel koji je neočekivano postao zvijezda sezone. Pili smo ga ljeti, ali smo shvatili da će se savršeno uklopiti i u jesenske dane pa rado dijelimo recept sa svima vama koji obožavate koktele, ali i Planinkovac, no niste nikada pomislili da bi to dvoje moglo ići skupa.

Ideja je bila jednostavna: spojiti u nešto svježe, moderno i drugačije ono što volimo i što nam je blisko – domaće proizvode i lokalne okuse. Za recept smo pitali Tomislava Mikića, miksologa iz splitskog restorana Mokosh, a inače Slavonca s kojim smo kliknuli na prvu.

Kliknule su na prvu i zvijezde našeg koktela – Planinkovac i Traubi cocktail. Tomislav je svemu odlučio dati pravu slavonsku notu koja vraća u djetinjstvo, a to je pekmez od šljiva. Priznajte da vas je ovo na sekundu vratilo u djetinjstvo i scenu gdje baka kuha pekmez u dvorištu.

Inače smo mi ti koji obožavamo smišljati nazive za proizvode, ali Tomislav je i tu dao ideju koja nas je oborila s nogu. Nadjenuvši koktelu ime “Dimača”, zaokružuje slavonski štih budući da se radi o prostoriji gdje se sušilo voće, a jedno takvo služi i za dekoraciju u samom koktelu.

U nastavku donosimo recept.

DIMAČA

  • 30 ml Planinkovca
  • 10 ml Monin Paragon Labdanum
  • 8 ml pekmeza od šljiva (gust, taman, domaći po mogućnosti)
  • 10 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 80 ml Traubi cocktaila (rashlađeno)
  • Led

Dekoracija: Barska igla sa suhom šljivom
Čaša: Highball (ovo je preporuka, nije nužno)

U shakeru izmiješati Planinkovac, Labdanum, pekmez od šljiva i svježi limunov sok dok se pekmez potpuno ne otopi. Dodati led i kratko protresti (8 – 10 sekundi) kako bi se koktel rashladio i sjedinio. Procijediti u highball čašu s velikom kockom leda. Doliti Kutjevo Traubi cocktail i lagano promiješati. Dekorirati barskom iglom sa suhom šljivom. Uzdravlje! 🙂

Recept se odnosi na izradu koktela za jednu osobu.